Faktablad Chark-SM 2010

Prisutdelning: 28 oktober i Eriksbergshallen, Göteborg

Domarbedömning: 28 september till 30 september på SIK, Göteborg

Arrangörer: SIK (Institutet för Livsmedel och bioteknik) & Kött och Chark Företagen (KCF).

Startade: År 2001.

Tävlingen anordnas: Vartannat år och har anordnats fem gånger tidigare (2001, 2002, 2004, 2006, 2008).

Syftet med Chark-SM: Att sätta produktkvaliteten i centrum, inspirera köttföretagens anställda och i slutändan skapa nöjda konsumenter, vilket bidrar till att stärka konkurrenskraften för den svenska köttindustrin.

Domarbedömningarna: De cirka 30 domarna i domarpanelen representerar konsument, handel och kött- och charkbranschen. Tävlande produkter packas om och kodas av SIK för att avidentifieras. Vid bedömningen görs först en yttre granskning där man tittar på bland annat ytskikt, kryddor och struktur. Därefter skivas produkten upp och domargrupperna tittar på bland annat snittyta och struktur. Slutligen smakas produkterna av och bedöms efter exempelvis konsistens, smak och arom.

Produktklasser:
1. Falukorv
2. Köttbullar
3. Julskinka
4. Hela köttprodukter, kokta (ex. kokt skinka, souz vide)
5. Hela köttprodukter, rökta (ex. varmrökt skinka)
6. Lufttorkade/kallrökta hela köttprodukter (ex. kallrökt skinka)
7. Varmrökt småkorv, smal (fårtarm/kollagen ex. wienerkorv, prinskorv)
8. Varmrökt småkorv, tjock (svintarm/kollagen ex. kryddkorv, frukostkorv)
9. Skinnfri korv (ex. hot dog, kryddkorv)
10. Grova emulsionsprodukter
11. Isterband
12. Kallrökt korv, som inte kräver kylförvaring
13. Kallrökt korv, som kräver kylförvaring
14. Pastej/sylta (ex.paté, aladåb)
15. Innovativa produkter (behöver ej finnas på marknaden)
16. Ekologiska produkter

Medaljsystemet: De inlämnade produkterna bedöms enligt fastlagda kriterier och belönas med guld-, silver- och bronsmedalj om de når upp till de respektive kvalitetsnivåerna. Guldprodukter är felfria, helt utan anmärkning. Av guldproduktion utses en svensk mästare i varje klass.

Huvudsponsorer: Culinar, Nimo KG, Nordfalks och Svensk Charksupport.

Vinnare 2008:
Klass 1: Falukorv – Jokkmokks Korv AB (Jokkmokks falu special)
Klass 2: Smörgåsmat/emulsionsprodukter – Munka Charkuteriet AB (Vilt gourmetkorv)
Klass 3: Varmrökt småkorv, smal – Lindvalls Chark (Grillwiener)
Klass 4: Varmrökt småkorv, tjock – Jokkmokks Korv AB (Jokkmokks ostkorv)
Klass 5: Skinnfri korv – Lindvalls Chark (Delikatessgrill)
Klass 6: Smörgåsmat helköttsprodukter, kokta – Direkt Chark AB (Pastrami)
Klass 7: Smörgåsmat helköttsprodukter, rökta – Bergströms Rökeri AB (Vitlöksmarinerad lammklubba)
Klass 8: Pastej/paté – Gottfrids Chark AB (Gottfrids leverpastej, original)
Klass 9: Sylta/aladåb – Jakobsdals Chark AB (Handlagd pressylta)
Klass 10: Kallrökt korv/rumstempererad förvaring – Nyhléns & Hugosons Chark AB (Nyhléns/Hugosons mini-salami)
Klass 11: Kallröktkorv, kylförvaring – Vaggeryds Chark AB (Hushållsmedwurst)
Klass 12: Isterband – Ingen SM-vinnare
Klass 13: Lufttorkade / kallrökta produkter – Munka Charkuteriet AB (Kallrökt karré)
Klass 14: Fågelprodukter – Stigtomta Struts (Strutspastrami)
Klass 15: Nyckelhålsmärkta produkter – MälarChark AB (Kalvkorv)
Klass 16: Nya innovativa produkter – Jakobsdals Chark AB (Haga Petters salamistumpar och friterade salamiflarn i presentförpackningar)

Företag med flera SM-titlar
Jakobsdals Chark (sex SM-titlar)
Lindvalls Chark (fyra SM-titlar)
Direkt Chark (tre SM-titlar)
Gottfrids Chark (tre SM-titlar)
Jokkmokks Korv (tre SM-titlar)
Nyléns & Hugossons Chark (tre SM-titlar)
Bergströms Rökeri (två SM-titlar)
Bröderna Nilsson (två SM-titlar)
Ello Livs (två SM-titlar)
Konsum Värmland (två SM-titlar)
Munka Charkuteri (två SM-titlar)
Vaggeryds Chark (två SM-titlar)

 

Ladda ner faktabladet som pdf