För tionde gången har Sveriges bästa charkuterier utsetts i Chark-SM 2018. Bland de 17 Svenska Mästarna hittar man såväl julskinka, leverpastej, isterband, bacon och lufttorkad skinka som falukorv, färskkorv och grillkorv. Vinnarna kommer från både stora och små charkuteriföretag från hela landet. Alla charkuterier som var felfria i bedömningen får också en guldkvalitetsstämpel för att underlätta och guida konsumenterna.
Sveriges bästa julskinka görs av Björk & Co för andra gången i rad. Bland årets Svenska Mästare hittar man också Lökkorv från HKScan, Falukorv Basturökt från Nordchark i Luleå, Högrevshamburgare e-c kappa från Nacka Köttprodukter, Viltkorv med prästost och Högrevskorv från Lindvalls Chark. Jokkmokks Korv & Rökeri som med inspiration från Italien satsat på lufttorkade produkter blev storvinnare med tre SM-titlar för sin Bresaola, sin Salami fänkål och sin Lavkokt skinka.
– Det är fantastiskt att se vilken toppklass som finns bland våra svenska charkuterier, vem säger att du behöver åka till Italien för att äta gott lufttorkat? Detta var tionde Chark-SM och våra domare vittnar om att kvaliteten bara blir bättre och bättre för varje år. Vi konsumenter blir alltmer måna om att äta produkter av god kvalitet när vi väljer att äta kött och charkuterier, och det har våra svenska företag verkligen förstått, säger Annika Altskär, tävlingsledare Chark-SM.
I Chark-SM tävlar charkföretagen i 17 olika kategorier allt från den bästa falukorven, köttbullarna, julskinkan och korvarna till de bästa rökta och lufttorkade charkuterierna. De cirka 700 tävlande charkuterierna från 55 företag har blindtestats av ett 40-tal domare. Alla charkuterier som är felfria i bedömningen får en guldkvalitetsstämpel som visar för konsumenterna att det är en produkt av högsta klass. I varje tävlingsklass utses också en Svensk Mästare. Chark-SM är Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel. Syftet är att både höja kvaliteten och göra det enklare för konsumenterna att välja riktigt bra charkuterier i butiken.
Resultatlista Chark-SM 2018 sorterade efter klass
Resultatlista Chark-SM 2018 sorterade efter företag
För information kontakta:
Carina Gatzinsky, projektledare Chark-SM, tfn 010-516 67 22, e-post: carina.gatzinsky@ri.se
Annika Altskär, tävlingsledare Chark-SM, tfn 010-516 66 22, e-post annika.altskar@ri.se
Bilder för fri publicering Rebecca Sinnerstedt tfn: 070-575 09 55, e-post: rebecca.sinnerstedt@perspective.se
Svenska Mästarna 2018
Klass | Företag | Produkt |
Falukorv | Nordchark i Luleå | Falukorv Basturökt |
Köttbullar och hamburgare | Nacka Köttprodukter | Högrevshamburgare e-c kappa |
Julskinka | Björk & Co | Julskinka, kokt |
Kokta helköttsprodukter | Jokkmokks Korv & Rökeri | Lavkokt skinka |
Rökta helköttsprodukter | Vindelns Rökeri | Vindelnrökt Fläskkarré |
Lufttorkade/kallrökta hela köttprodukter | Jokkmokks Korv & Rökeri | Bresaola |
Klassiskt kryddade korvar | Helmut Walch Charkuteri | Frankfurter |
Milt kryddade korvar | Lindvalls Chark | Viltkorv med prästost |
Starkt kryddade korvar | KLS Ugglarps/Charkprodukter | Charkprodukter Jalapeno/cheddarkorv |
Grillkorv, skinnfri | Lindvalls Chark | Högrevskorv |
Isterband | Atria Sverige | Charkdelikatesser Gammaldags Isterband |
Kallrökt, torkad korv | Jokkmokks Korv & Rökeri | Salami fänkål |
Rökt påläggskorv | HKScan | Läckökorv |
Pastej och sylta | Per i Viken Chark | Leverpastej |
Traditionell chark | Vaggeryds Chark | Pölsa |
Bacon och rökt sidfläsk | Signal & Andersson Charkuterifabrik | Bacon |
Färskkorv | J. Pettersons Chark | Färskkorv Västerbottensost |