Gastronomiprogrammet är en treårig högskoleutbildning för dem som är intresserade av en spännande karriär som produkt- eller måltidsutvecklare, i kvalitets- och utvecklingsfunktioner, som livsmedelsinspektör eller mat- och dryckeshantverkare. Utbildningen ges i form av föreläsningar, seminarier, praktisk träning i mathantverk och innovativ förmåga, självstudier och projektarbeten, samt studiebesök och gästföreläsningar. Studierna kombinerar teori med praktisk tillämpning, skapande inslag och experimentella övningar under ledorden hantverk, vetenskaplighet, hållbarhet och kreativitet. 

Man studerar bland annat:

  • nutrition och hälsa
  • livsmedelsvetenskap, inklusive sensorik, livsmedelskemi och livsmedelsmikrobiologi
  • matkultur och kommunikation
  • koncept- och produktutveckling
  • system för egenkontroll och tillämpning av HACCP

I utbildningen ingår verksamhetsförlagd utbildning (VFU) under minst fem veckor. Genom VFU får man prova på tänkbara framtida yrkesroller och du får möjligheten att knyta betydelsefulla kontakter med arbetslivet. Vi har även ett nära samarbete med näringslivet genom till exempel gästföreläsare från olika företag och studiebesök. Vi lägger även stort fokus på att utveckla studenternas innovativa färdigheter.