Igår, torsdagen den 30 oktober, korades 15 svenska mästare i Chark-SM 2014 – Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel. Sveriges bästa falukorv, grillkorv, isterband och lufttorkade skinka fanns bland de svenska mästarna. Resultatet visar att såväl små företag som storskalig produktion kan ta fram charkuterier av högsta kvalitet.
– Resultatet visar att den föreställning som ibland finns att stora företag skulle göra sämre produkter än små företag inte stämmer. Flera stora företag får år efter år väldigt bra resultat i Chark-SM, vilket visar att även de produkter som finns tillgängliga i alla butiker, för alla människor, ofta är av yppersta kvalitet och kan vara allra bäst i Sverige, säger Susanne Ekstedt på SIK, som arrangerar Chark-SM tillsammans med branschorganisationen Kött- och charkföretagen.
Chark-SM är en av Sveriges allra största livsmedelstävlingar, i år med över 780 tävlande produkter, med noga genomarbetade bedömningskriterier som kvalitetssäkrar resultatet. Medaljerna i tävlingen fungerar som en kvalitetsstämpel. Alla produkter som nått den högsta kvalitetsnivån får guldmedalj, bland guldmedaljörerna utses sedan en svensk mästare i varje klass.
– Tävlingen ger konsumenterna möjlighet att få reda på vilka charkprodukter som är riktigt bra. Medaljer på förpackningarna visar vägen i butiken och det går att söka på produkter på www.charksm.se, säger Susanne Ekstedt.
Alla svenska mästare i Chark-SM 2014
Företag | Klass | Produkt |
Scan, Stockholm | Falukorv | Scan Jägarfalukorv |
Scan, Stockholm | Julskinka | Scan Julskinka av Rapsgris |
Gudruns, Stockholm | Kokta helköttsprodukter | Gästrikeskinka Ångkokt |
Topp Chark, Bastuträsk | Rökta helköttsprodukter | Basturökt karré |
Dalsjöfors Kött, Dalsjöfors | Lufttorkade/kallrökta helköttsprodukter | Reserva lufttorkad skinka 15 mån |
Gudruns, Stockholm | Smal småkorv | Knackergrill |
Hemgården, Råda | Tjock småkorv | Snickarkorv |
Lindvalls Chark, Strömsnäsbruk | Skinnfri korv | Ost & Bacon |
Värmlands Chark, Karlstad | Traditionella charkprodukter | Blodpudding |
Värmlands Chark, Karlstad | Isterband | Isterband |
Larssons Chark, Tollarp | Kallrökt, torkad korv | Tollarpitano |
Korvpojkarna, Halmstad | Rökt påläggskorv | Lökkorv |
Foodmark Sweden, Landskrona | Pastej/sylta | Gottfrids Gräddleverpastej |
Direkt Chark, Göteborg | Innovativa produkter | Rostbiff bake off |
MälarChark, Eskilstuna | Ekologiska produkter | Ekologisk Wienerkorv |
Ingen vinnare | Köttbullar | – |
För ytterligare information och bilder för fri publicering kontakta:
Susanne Ekstedt, SIK, projektledare för Chark-SM, tfn 010-516 66 53, susanne.ekstedt@sik.se
Presskontakt: Anna Creutz, tfn 0703-08 10 77, anna.creutz@perspective.se
www.charksm.se
Chark-SM är Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel. Det är också ett av Livsmedelssveriges största samlingsplatser, räknas som kött- och charkbranschens viktigaste evenemang och har som syfte att bidra till kvalitetsutveckling och att vägleda konsumenten om vad som är bra charkuterier. Arrangemanget, som startade 2001, anordnas vartannat år och avgörs i 16 olika klasser. Charkuterierna blindtestas enligt strikta kvalitetskrav av en oberoende och kvalificerad jury med stor charkkompetens. Chark-SM arrangeras av SIK – Institutet för Livsmedel och Bioteknik och branschorganisationen Kött och Charkföretagen. I Chark-SM 2014 deltog drygt 60 företag med över 780 produkter. De svenska mästarna korades i Göteborg den 30 oktober.