Arrangörer: SIK (Institutet för Livsmedel och Bioteknik) och Kött- och Charkföretagen (KCF).
Syftet med Chark-SM: Syftet med Chark-SM är att sätta produktkvaliteten i centrum, inspirera företagens anställda och ge konsumenterna tydlig vägledning i vilka svenska charkuterier som håller riktigt hög kvalitet. Chark-SM ska också genom branschdagen vara den viktigaste mötesplatsen för svensk charkindustri och dess leverantörer. Allt detta bidrar till att stärka konkurrenskraften för den svenska charkindustrin.
Tävlingen: Startade år 2001 och anordnas efter 2002 vartannat år. 2014 är åttonde gången som Chark-SM anordnas (tidigare tävlingsår: 2001, 2002, 2004, 2006, 2008, 2010, 2012).
Medaljsystemet: De inlämnade produkterna bedöms enligt fastlagda kriterier och belönas med guld-, silver- och bronsmedalj om de når upp till de respektive kvalitetsnivåerna. Guldprodukter är helt utan anmärkning och av allra högsta kvalitet. Även silver- och bronsmedalj innebär en produkt av mycket god kvalitet. Av guldprodukterna utser domarna en svensk mästare i varje klass, som bedöms vara allra bäst.
Domarbedömningarna: Domarpanelen med drygt 40 domare består av några av Sveriges kunnigaste personer inom charkproduktion samt generellt matintresserade personer med företrädare från konsumentsidan, handeln och kött- och charkbranschen. Vid bedömningen görs först en yttre granskning där man tittar på bland annat ytskikt, kryddor och struktur. Därefter skivas produkten upp och man tittar på snittyta och struktur. Slutligen smakas produkterna av och bedöms efter konsistens, smak och arom. Produkterna poängsätts i varje moment och poängen viktas så att exempelvis smak och arom ger fler poäng än utseende.
Prisutdelning 2014: 30 oktober 2014 på Svenska Mässan i Göteborg. I samband med prisutdelningen anordnas även en stor branschdag med konferens och mässa.
Domarbedömning 2014: 30 september och 1 oktober 2014 (eventuellt även 2 oktober) på SIK i Göteborg
Tävlingsklasser:
1. Falukorv
2. Köttbullar
3. Julskinka (kokt)
4. Kokta helköttsprodukter (ex. kokt skinka, rostbiff, kokt pastrami, kokt saltrulle, souz vide)
5. Rökta helköttsprodukter (ex. varmrökt skinka, kalkonbröst, sidfläsk, bacon, lammstekar, souvas, viltprodukter)
6. Lufttorkade/kallrökta hela köttprodukter (ex. kallrökt sidfläsk, lufttorkad renstek, lufttorkad skinka)
7. Smal småkorv (ex. wienerkorv, prinskorv, smala kryddkorvar, varmkorv)
8. Tjock småkorv (ex. frukostkorv, chorizo, ostkorv)
9. Skinnfri korv (ex. hot dog, chorizo, ostkorv)
10. Traditionella charkprodukter – övriga (ex. pölsa, grynkorv, medister, mortadella, köttkorv, hackkorv, blodpudding, gravat kött)
11. Isterband
12. Kallrökt, torkad korv (kräver inte kylförvaring, ex. salami, ölkorv)
13. Rökt påläggskorv (kräver kylförvaring, ex. hushållsmedwurst, Onsalakorv, lökkorv)
14. Pastej/sylta (ex. skivbar pastej, bredbar pastej, sylta, paté, aladåb)
15. Innovativa produkter (behöver inte finnas på marknaden)
16. Ekologiska produkter (uppfyller EU:s förordning för ekologiska produkter)
Vinnare 2012:
Klass | Företag | Produkt |
Falukorv | Jokkmokks Korv & Rökeri | Jokkmokks Original Falu |
Köttbullar | Helmut Walch Charkuteri | Köttbullar |
Julskinka | Scan | Julskinka av Rapsgris |
Kokta helköttsprodukter | Signal & Andersson Charkuterifabrik | Högrev Barbeque Sous Vide |
Rökta helköttsprodukter – även bacon |
Nässjö Chark | Rökt Sidfläsk |
Lufttorkade/kallrökta helköttsprodukter |
Bjärhus Gårdsbutik | Bjärhus Lufttorkade Karré |
Smal småkorv | Helmut Walch Charkuteri | Kosackenwurst |
Tjock småkorv | WurstMaster | Puszta |
Skinnfri korv | Lindvalls Chark | Polsk rullgrillskorv |
Traditionella charkprodukter (övriga) |
Vaggeryds Chark | Blodpudding |
Isterband | Nässjö Chark | Isterband |
Kallrökt, torkad korv | Larssons Chark | Fänkålssalami |
Rökt påläggskorv | Korvpojkarna AB | Lökkorv |
Pastej/sylta | Foodmark Sweden AB | Gottfrids Gräddleverpastej |
Innovativa produkter | Signal & Anderssons Charkuterifabrik AB | Hemmachark |
Ekologiska produkter | Svenskt Butikskött | Bratwurst ekologisk |
Företag med flera SM-titlar:
Jakobsdals Chark (sex SM-titlar)
Gottfrids Chark/Foodmark Sweden (fem SM-titlar)
Jokkmokks Korv (fem SM-titlar)
Lindvalls Chark (fem SM-titlar)
Nyléns & Hugosons Chark (fem SM-titlar)
Direkt Chark (fyra SM-titlar)
Signal & Anderssons Charkuterifabrik (fyra SM-titlar)
Ello i Lammhult (tre SM-titlar)
Scan (tre SM-titlar)
Vaggeryds Chark (tre SM-titlar)
Värmlands Chark AB (tre SM-titlar)
Bergströms Rökeri (två SM-titlar)
Bröderna Nilsson (två SM-titlar)
Helmut Walch (två SM-titlar)
Korvpojkarna (två SM-titlar)
Munka Charkuteri (två SM-titlar)
MälarChark (två SM-titlar)
Nässjö Chark (två SM-titlar)
Wurstmaster (två SM-titlar)
Huvudsponsorer 2014: Lyckeby Culinar och Svensk Charksupport.
För ytterligare information kontakta
Susanne Ekstedt, projektledare för Chark-SM 2012, tfn 010 – 516 66 53, info@charksm.se
www.charksm.se www.sik.se www.kcf.se
Ladda ner faktabladet som pdf: Faktablad_charksm2014