Faktablad – Chark-SM 2012
Nedan finner du fakta om Chark-SM 2012. Det går också bra att ladda ner faktabladet som pdf här.
Arrangörer: SIK (Institutet för Livsmedel och Bioteknik) och Kött- och Charkföretagen (KCF). Tävlingen: Startade år 2001 och anordnas efter 2002 vartannat år. 2012 är tävlingens sjunde år (tidigare
tävlingsår har varit 2001, 2002, 2004, 2006, 2008, 2010). Prisutdelning: 1 november 2012 på Clarion Hotel Post, Göteborg Domarbedömning: 3 och 4 oktober 2012 på SIK i Göteborg
Syftet med Chark-SM: Att sätta produktkvaliteten i centrum och ge konsumenterna tydlig vägledning i vilka svenska charkprodukter som håller riktigt hög kvalitet. Tävlingen har också som målsättning att bidra till fortsatt kvalitetsutveckling i de svenska charkföretagen och inspirera charkföretagens anställda. Allt detta bidrar till att stärka konkurrenskraften för den svenska charkindustrin.
Medaljsystemet: De inlämnade produkterna bedöms enligt fastlagda kriterier och belönas med guld-, silver- och bronsmedalj om de når upp till de respektive kvalitetsnivåerna. Guldprodukter är helt utan anmärkning och av allra högsta kvalitet. Även silver- och bronsmedalj innebär en produkt av mycket god kvalitet. Av guldprodukterna utses en svensk mästare i varje klass.
Domarbedömningarna: De cirka 40 domarna i domarpanelen representerar Sveriges kunnigaste personer inom charkproduktion med företrädare från konsumentsidan, handeln och kött- och charkbranschen. Tävlande produkter packas om och kodas för att avidentifieras. Vid bedömningen görs först en yttre granskning där man tittar på bland annat ytskikt, kryddor och struktur. Därefter skivas produkten upp och man tittar på bland annat snittyta och struktur. Slutligen smakas produkterna av och bedöms efter sådant som konsistens, smak och arom.
Huvudsponsorer 2012: City Gross, Lyckeby Culinar, Nimo KG, Protech och Svensk Charksupport.
Tävlingsklasser:
1. Falukorv
2. Köttbullar
3. Julskinka (kokt)
4. Kokta Helköttsprodukter (ex. kokt skinka, rostbiff, kokt pastrami, kokt saltrulle, souz vide)
5. Rökta Helköttsprodukter (ex. varmrökt skinka, kalkonbröst, sidfläsk, bacon, lammstekar, souvas, viltprodukter)
6. Lufttorkade/kallrökta hela köttprodukter (ex. kallrökt sidfläsk, lufttorkad renstek, lufttorkad skinka) 7. Smal småkorv (ex. wienerkorv, prinskorv, smala kryddkorvar, varmkorv) 8. Tjock småkorv (ex. frukostkorv, chorizo, ostkorv) 9. Skinnfri korv (ex. hot dog, chorizo, ostkorv)
10. Traditionella charkprodukter – övriga (ex. pölsa, grynkorv, medister, mortadella, köttkorv, hackkorv, blodpudding, gravat kött)
11. Isterband 12. Kallrökt, torkad korv (kräver inte kylförvaring, ex. salami, ölkorv) 13. Rökt påläggskorv (kräver kylförvaring, ex. hushållsmedwurst, Onsalakorv, lökkorv) 14. Pastej/sylta (ex. skivbar pastej, bredbar pastej, sylta, paté, aladåb) 15. Innovativa produkter (behöver inte finnas på marknaden) 16. Ekologiska produkter (uppfyller EU:s förordning för ekologiska produkter)
Vinnare 2010: Företag
Scan AB Värmlands Chark AB Nyhléns Hugosons Chark AB Carl Schütz Eftr AB
Jokkmokks Korv & Rökeri Nyhléns Hugosons Chark AB
Siljans Chark AB
Carlströms Kött & Chark AB
Gunnar Dafgård AB
Bastuträsk Charkuteri AB
ELLO i Lammhult AB
Direkt Chark AB
Korvpojkarna AB
Foodmark Sweden AB
Signal & Anderssons Charkuterifabrik AB
MälarChark AB
Företag med flera SM-titlar
Jakobsdals Chark (sex SM-titlar) Nyhléns Hugosons Chark (fem SM-titlar) Direkt Chark (fyra SM-titlar) Gottfrids Chark (fyra SM-titlar) Jokkmokks Korv (fyra SM-titlar) Lindvalls Chark (fyra SM-titlar) Ello i Lammhult (tre SM-titlar)
För ytterligare information kontakta
Produkt
Jägarfalukorv Köttbullar Svenska Favoriter Nyhléns Hugosons kokt julskinka Grillad Rostbiff
Samiskt Rökt skinka
Nyhléns Hugosons tirolerskinka
V armkorv Paparazzi Ost & baconkorv Pölsa Lammhults Syrliga Isterband Salami Lufttorkad Salami Gottfrids Familjeleverpastej
Världens nyttigaste korv Ekologisk Chorizo
Klass
Falukorv Köttbullar Julskinka Hela köttprodukter, kokta
Hela köttprodukter, rökta
Lufttorkade/kallrökta, hela köttprodukter
Varmrökt småkorv, smal Varmrökt småkorv, tjock Skinnfri korv Grova emulsionsprodukter Isterband
Kallrökt korv, ej kylförvaring Kallrökt korv, kylförvaring Pastej/sylta
Innovativa produkter Ekologiska produkter
Bergströms Rökeri (två SM-titlar) Bröderna Nilsson (två SM-titlar) Konsum Värmland (två SM-titlar) Munka Charkuteri (två SM-titlar) MälarChark (två SM-titlar)
Scan Food (två SM-titlar) Signal & Anderssons Charkuterifabrik (två SM-titlar) Vaggeryds Chark (två SM-titlar)
Susanne Ekstedt, projektledare för Chark-SM 2012, tfn 010 – 516 66 53 Presskontakt: Ann Waldeborn, tfn 0702-69 53 01 www.charksm.se/charksm www.sik.se www.kcf.se
Chark-SM arrangeras av SIK (SIK – Institutet för Livsmedel och Bioteknik) och branschföreningen Kött- och Charkföretagen (KCF). Tävlingen startade 2001, anordnas vartannat år och avgörs i sexton olika klasser. I år koras de svenska mästarna i Chark-SM 2012 den 1 november i Göteborg. Chark-SM är ett återkommande arrangemang som har som ambition att värna om och utveckla den svenska köttbranschen. Huvudsponsorer 2012 är City Gross, Lyckeby Culinar AB, Nimo-KG AB, Protech AB och Svensk Charksupport AB.